Straffen?

Straffen

Klik op cover voor groter formaat

Dit is een boek over opvoeding. Het gaat over straffen en over niet-straffen. Omdat straffen onvermijdelijk maar ook onaangenaam is, wordt er op zoek gegaan naar een opvoedingspraktijk met zo weinig mogelijk straf, met zo weinig mogelijk geweld. Dat kan op drie manieren.
Door redelijke eisen aan kinderen te stellen, kan ongewenst gedrag – en dus ook het straffen – in hoge mate vermeden worden: ‘Straffen kun je beter voorkomen dan geven’.

Door het straffen zelf goed aan te pakken, zal ook minder gestraft moeten worden: ‘Straffen moet je zo goed mogelijk doen, zodat je het weinig hoeft te doen’.

In het niet belonen van ongewenst gedrag en het weloverwogen belonen van gewenst gedrag worden alternatieven voor het straffen gevonden: ‘De beste straf is de straf die je niet hoeft te geven’.

De ouders krijgen in het boek tal van tips en voorbeelden om het straffen en ook het niet-straffen in de praktijk te brengen. De ouders krijgen bovendien de kans hun eigen manier van eisen, straffen en belonen via ‘checklists’ te controleren en te verbeteren. Er worden stappenplans voorgesteld waarmee ouders bij hun kinderen gewenst gedrag kunnen aanleren en ongewenst gedrag kunnen afleren.

Het boek is er op de eerste plaats voor de ouders. Dit neemt niet weg dat ook hulpverleners die dagelijks ouders bijstaan in de aanpak van hun kinderen, in dit boek heel wat inspiratie zullen vinden.

Dit boek is enkel nog verkrijgbaar in een herwerkte en uitgebreide versie.

De ingesproken versie van Straffen? in de Luisterpuntbibliotheek