Kinderen en echtscheiding

Kinderen en echtscheiding

Klik op cover voor groter formaat

Als ouders scheiden is dat ook voor de kinderen een ingrijpend gebeuren. Een ganse reeks van onaangename gevoelens kan de kop opsteken, zoals gevoelens van onverschilligheid, angst, boosheid, verdriet, verlatenheid, schuld. Ook kunnen er loyaliteitsconflicten en herenigingswensen optreden. Toch zal ieder kind de echtscheiding van zijn ouders op zijn eigen manier verwerken.

Dit boek is het (door de auteur bedacht) verhaal van Thomas, een jongen van 12 jaar. Hij vertelt hoe hij omgaat met de scheiding van zijn ouders. In zijn dagboek vertelt Thomas wat hij zoal denkt, voelt en doet tijdens het echtscheidingsproces. Dit verhaal begint met de echtelijke ruzies van de ouders, gaat over in de echtscheiding zelf, en eindigt tenslotte wanneer één van de ouders een nieuw gezin vormt. De gevoelens die de echtscheiding zelf opwekken,  krijgen de meeste aandacht.

Echtscheidingskinderen zullen ongetwijfeld heel wat van hun eigen ervaringen herkennen in het verhaal van Thomas. Ouders, leraars en andere begeleiders kunnen eveneens kennis maken met de belevingswereld van het echtscheidingskind, en dit vanuit de getuigenis van het kind zelf. Maar dit boek is niet alleen een leesboek. Het is ook een werkboek. Het dagboek van Thomas is voorzien van vragen die een leidraad kunnen zijn voor volwassenen om met kinderen over de echtscheiding van hun ouders te praten.

De verantwoording van het dagboek van Thomas is terug te vinden in het nawoord dat een samenvatting geeft van interessante literatuur over de belevingswereld van het echtscheidingskind.

Blader door het boek.